Zubni kamenac


Zubni kamenac je tvrda naslaga koja se vremenom nakuplja na površini zuba. Brzina kojom se kamenac stvara zavisi od kolicine dentalnog plaka i sastava pljuvacke. Na povrsinama zuba prekrivenim kamencem lakse se taloze pigmenti iz hrane, pica i duvana , pa ovakvi zubi deluju neestetski (žute, smeđe, crne boje). Važnost uklanjanja kamenca je mnogo više od lepog osmeha. Naime, u svom sastavu kamenac sadrži patogene bakterije i uzrokuje upalu gingive (desni) i potpornog tkiva zuba.

Upala počinje kao crvenilo gingive, uz sam vrat zuba i između zuba, koje je sklono krvarenju na najmanji nadražaj. Pacijenti krvarenje obično primete prilikom pranja zuba, uplaše se i smanje čišćenje zuba. Tako ulaze u začarani krug gde se skuplja još više mekih i tvrdih naslaga, a upala zahvata sve više tkiva i krvarenje postaje učestalije i intenzivnije.

Kako se upala širi, zahvata kost i potporni aparat zuba i dolazi do pojave oboljenja koje se naziva parodontopatija. Siguran znak parodontopatije je pojava parodontalnih džepova.Parodontalni džepovi su mesta pogodna za zadržavanja plaka, kamenca i bakterija, cime se stvara zacarani krug upalnog procesa. Kako pacijent ne može sam da ukloni zubni kamenac, tako se upala ne može povući bez profesionalnog čišćenja zuba kod stomatologa. Dugotrajno zadržavanje kamenca i plaka može ovim putem dovesti do daljeg razvoja parodontopatije, gubitka kosti i gubitka zuba.

Na ovo se može preventivno delovati redovnim odlascima doktoru stomatologije i uklanjanjem zubnog kamenca. Zubni kamenac je potrebno čistiti dva puta godišnje. Nakupljanje zavisi od sastava pljuvačke i od pacijentovih navikatako da individualna potreba za uklanjanjem kamenca može biti i češća. Stomatolog će na redovnoj kontroli, u zavisnosti od stanja desni i brzini nakupljanja kamenca, odrediti učestalost dolazaka. Nakon uklanjanja kamenca zube treba ispolirati jer se na glatkoj površini gleđi teže nakupljaju nove naslage.

Ukoliko imate parodontopatiju tada je uklanjanje zubnog kamenca za vas od veće važnosti. Redovnim uklanjanjem kamenca može se zaustaviti upala i sprečiti dalji gubitak kosti i zuba..